Wilt u de Proklamatie der Deurzakkers nog eens teruglezen?

Geplaatst 14 nov. 2017 12:01 door Deurzakkers Deventer
Enige uitleg bij de Proklamatie van de Prins der Deurzakkers.

De Elf geboden:
Elk jaar wordt er voor de nieuwe Hoogheid een Proklamatie geschreven. Hierin staan de Elf geboden die de Prins voor zijn narrenvolk heeft bedacht. Het eerste gebod is traditioneel geweid aan onze gedecoreerden. Doorgaans wordt er voor elke "groep" binnen de Deurzakkers wel een gebod bedacht. Naast deze regels is er ook een stukje historie te lezen.

Titels Prinsen der Deurzakkers:
Elke Prins krijgt bij zijn aantreden twee "titels" mee. Wanneer zijn jaar voorbij is, mag hij een titel aanwijzen die dan opgenomen wordt in de volgende Proklamaties. Zo staat van alle Prinsen der Deurzakkers een titel in de Proklamatie.

Orden der Deurzakkers:
Tot slot draagt de Hoogheid in zijn ambtsketen enkele "hooghe" onderscheidingen en orden. Ook deze worden  in de Proklamatie vermeld.

"Vroeger" werd de Proklamatie nog met de hand gemaakt. Onze huiskunstenaar Herman van der Vegt maakte dan de woonkamer vrij, rolde een rol behang uit en verfde die in een soort perkament kleur. Met kleurpotloden, kool en krijt tekende hij dan de complete tekst in om tot slot de perkamentrol aan de vier zijden rommelig af te scheuren, waardoor het een echt old look kreeg. Tegenwoordig wordt de Proklamatie digitaal gemaakt.


Comments